Standard   |     1 juli, 2016

Halvlek för visionsarbetet och sommar i sikte!

Det går ju nästan inte att undvika fotbollsreferenser just nu. Även om en nu inte är någon stor fotbollsfanatiker. Det är halvtid för visionsarbetet och våren har varit full av aktivitet. Du som har följt oss vet att vi under våren har träffat engagerade förtroendevalda och medarbetare och diskuterat olika framtidsfrågor. Flera hundra tankar och idéer har samlats in vid olika tillfällen. Dessa har nu kokats ner till fyra hörnstenar i visionen.

Vi i analysgruppen har tagit hand om alla idéer. Vi har sorterat, kategoriserat, sorterat om och  vänt och vridit på idéer, tankar ord och meningar tills ögonen gått i kors. Den 7 juni hade vi sedan ett möte där alla partier från fullmäktige var inbjudna för att diskutera det första utkastet. Med oss fick vi många kloka reflektioner och ett OK på att arbeta vidare med förslagets fyra hörnstenar.

Efter mötet fick alla i analysgruppen med sig uppgiften att ”testa” visionen på några i sin egen organisation. Vi ville veta vilka associationer olika människor får och hur våra formuleringar uppfattas när man läser dem för första gången, utan vår förkunskap.

Jag har hela tiden tyckt att arbetet med visionen känns spännande och roligt, men också väldigt svårt. Hur skapar man en vision som fungerar och som verkligen visar vägen? Hur fokuserar man på det som är viktigt på riktigt utan att det blir för smalt? Eller för brett? När vi träffades igen i analysgruppen efter vårt ”trycktest”  kändes det nästan ännu svårare. Det visade sig att exakt samma formulering uppfattades helt olika av olika individer. Det den ena tycker känns lite tramsigt och enkelt tycker den andra är nästan orimligt svårt och kanske till och med provocerande.

Utifrån de reflektioner och reaktioner vi fick in vände och vred vi ännu några hundra  varv på våra formuleringar kändes det som. Det var som om våra hjärnor vände sig ut och in för att hitta rätt plats för varenda litet kommatecken.

Men till slut inser en också att alla kommer aldrig vara helt nöjda, och samma mening måste få betyda olika för olika personer. Just för att vi är olika. När vi läser en text bär vi med oss våra egna erfarenheter in i texten. En formulering kan därför betyda helt olika saker beroende på vem du är och kanske till och med vilken dag du läser texten.

Och en vision ska nog också skava lite grann, annars skapar den nog ingen förändring. Man kommer kanske inte förstå precis vad som menas vid första ögonkastet. För en visionstext ska också väcka nyfikenhet och lust att tänka vidare. Det går inte bara att sätta ett häfte i handen på någon och sen är det klart. Vi måste jobba med den, vi måste översätta vad orden betyder för oss, för mig, i den egna verksamheten, i det egna arbetet. Vi måste reflektera över vad de där orden faktiskt betyder. För det verkliga värdet av en vision får vi först när vi översätter orden. När vi ser saker hända, när fysiska eller mentala bevis finns på plats. Även om det ibland inte går som man tänkt sig. För det är svårt att forma ett helt samhälle. Det är svårt att planera för det oplanerade, att se alla olika scenarior som kan dyka upp.

I höst ska vi fortsätta arbeta vidare med att finslipa och sedan att börja översätta orden i olika sammanhang. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

Men först ska vi ha sommar. Skrivbordet är städat och whiteboarden rengjord.
Visionsbloggen tar därmed ett litet sommaruppehåll.

Jag önskar därför er alla en riktigt härlig sommar!

Vi ses igen i höst!

/Tina

13570022_10154954937058154_1090432899_o

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *