Standard   |     21 april, 2017

Ledarforum – om att bygga om och utveckla det som sitter i väggarna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår bjöds alla kommunens chefer in till den andra av årets fyra ledarforum.   Fokus för träffarna detta året är såklart kommunens nya vision. Vid årets första tillfälle arbetade vi med visionen som helhet och denna gång var temat ”Att bygga om och/eller utveckla det som finns i väggarna. Genom byggstenen Kraft i nyskapande utmanas vi ledare att både använda och bidra till ny kunskap och nya arbetssätt.

Gästföreläsare var Torgny Roxå som är forskare vid Lunds Universitet med ett brinnande intresse för utvecklingsfrågor. Torgnys inslag handlade om på olika sätt att skapa fördjupad förståelse för vilka processer i våra organisationer som leder till förändring och utveckling och hur man som chef kan få syn på och förstå det som händer. Genom att vi förstår vad som sker kan vi också förstå vilka verktyg vi kan använda oss av för att skapa utveckling. Det var en konkret dag med mycket igenkänning och tid för reflektion om bland annat hur vi skapar möjligheter att både tänka snabbt och att tänka långsamt, vilka mikrokulturer som finns i vår organisation och hur de fungerar.

Jag gick i ifrån dagen med ny energi och idéer om hur vi kan skapa kraft i vardagen för att vara nyskapande och jag hoppas att våra chefer också gjorde det. Den kanske starkaste reflektionen jag tar med mig är att förändring egentligen sällan är det stora, snabba och  omvälvande. Förändring är oftast det lilla, det nästan omärkliga i att vi börjar göra saker lite annorlunda, vi kanske håller i våra möten på ett nytt sätt eller att snacket i fikarummet plötsligt ändrar riktning. Det gäller bara att ha rätt fokus, att inte bara se det stora, vräkiga och synliga, utan att också se bakgrunden och de små förändringar som sker där.

/Tina Petersson
Kommunstrateg

Ps:
För den som är nyfiken på att läsa mer finns Torgnys avhandling här: http://portal.research.lu.se/ws/files/6094214/4393352.pdf

 

 

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *